Hoesten is een spontane reflex. Wanneer zaken als slijm, ziektekiemen of stof je keel en luchtwegen irriteren, reageert het lichaam automatisch door te hoesten. Net als andere reflexen zoals niezen of knipperen, helpt hoesten je lichaam te beschermen. Toch kan het heel vervelend zijn om tijdens je verkoudheid last te hebben van hoesten.

Soorten hoest

Er zijn kort gezegd twee soorten hoest met verschillende kenmerken. Als een hoest slijm oplevert, heet dat een slijmhoest en wijst vaak op een verkoudheidsvirus of het griepvirus. De kleur van het slijm kan wijzen op een ernstiger probleem. Let op als je hoest geel groen slijm of bloed oplevert. Bezoek dan altijd een arts.

De tweede vorm wordt de kriebelhoest genoemd. Een hoestprikkel kan heel vervelend zijn. Je hebt last van een kriebel in je keel. Deze hoest wordt meestal veroorzaakt door een virus. Maar kriebelhoest kan ook worden veroorzaakt door hooikoorts, luchtvervuiling, rook of kou. Als je kriebelhoest heeft, hoest je nauwelijks of geen slijm op.

Wanneer naar de huisarts met hoest? 

Blijft je langer dan twee weken hoesten of blijf je hoest steeds terugkomen? Dan is er waarschijnlijk sprake van chronische hoest. Het is raadzaam om hiermee naar de huisarts te gaan.

Behandeling van hoest

De behandeling van de hoest hangt af van de oorzaak. Gelukkig worden de meeste hoestjes veroorzaakt door een milde infectie van de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid. Deze gaan vanzelf over. Als de hoest echter niet overgaat, kan de oorzaak ernstiger zijn en moet een arts worden geraadpleegd.

Vrij verkrijgbare geneesmiddelen kunnen de symptomen van een infectie van de bovenste luchtwegen helpen verminderen, terwijl voor ergere aandoeningen zoals COPD of astma-exacerbaties, meestal een inhalator en andere behandelingen nodig zijn. Het gebruik van hoestdruppels, harde snoepjes of honing kan droge hoest en keelpijn verzachten. Een verdamper of een stomende douche kan de verstopte neus helpen verminderen en de keel en luchtwegen kalmeren die chronisch geïrriteerd zijn door aanhoudend hoesten.

Heb je last van een prikkelhoest en wil je de hoestprikkel dempen? Dan kan het helpen een slokje water te nemen, want slikken geeft ontspanning. Je kunt ook proberen op een snoepje te zuigen. Het is beter niet voor een menthol snoepje te kiezen, deze geven namelijk juist een hoestprikkel. Bij sommige mensen helpt een stukje kauwgum om meer speeksel te vormen, waardoor zij vaker kunnen slikken. En wat ook kan werken, is binnensmonds gapen.

Bekijk onze producten bij vastzittende hoest:

Hoesten gedurende de nacht

Als je verkouden bent, heb je juist een goede nachtrust nodig om je lichaam te helpen de infectie te bestrijden. Toch is slapen met een verkoudheid gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vooral als een van de symptomen een aanhoudende hoest is. Het is geen pretje om de hele nacht wakker te liggen en te moeten hoesten omdat die kriebel in je keel maar niet wil verdwijnen! Daarom wat tips om hoesten 's nachts onder controle te houden:

  1. Neem een warme drank voor het slapen gaan.
  2. Gebruik een extra kussen. Een van de redenen waarom de hoest 's nachts erger kan zijn, is namelijk dat zowel hoesten als verkoudheid heviger kunnen aanvoelen als je plat in bed ligt.
  3. Probeer te gorgelen met zout water. Drink de oplossing niet op, maar spuug het uit nadat je gegorgeld hebt. Dit kan keelpijn verlichten en slijm losmaken, zodat u 's nachts niet meer hoeft te hoesten.
  4. Gebruik een luchtbevochtiger.