U bent hier

Het verschil tussen reinigingsmelk, -lotion en -foam

reiniging

Om de huid van je gezicht mooi en gezond te houden is dagelijkse reiniging onmisbaar. Wat is jouw dagelijks reinigingsritueel? En welke producten gebruik jij hiervoor? Er is tenslotte veel keus in verschillende reinigingsproducten met elk weer andere eigenschappen. Zo kun je de huid reinigen met een reinigingsmelk, maar ook met een reinigingslotion, een reinigingsgel of een reinigingsfoam. Welk reinigingsproduct jij kiest is heel persoonlijk, maar ook is hierbij jouw huidtype van belang. Welk reinigingsproduct kun je het beste gebruiken voor jouw huid? En wat is het verschil tussen reinigingsmelk, -lotion en -foam? Ontdek er alles over in deze blog en start met reinigen met het juiste product voor jou!

Waarom is het nodig om de huid dagelijks te reinigen?

Onze huid en dan met name ons gezicht, komt dagelijks in aanraking met verschillende soorten vuil, zoals luchtvervuiling en cosmetica. Daarnaast heeft onze huid ook te maken met vuil afkomstig van de huid zelf, zoals zweet en talg. Je houdt de huid schoon en gezond door deze zowel ’s ochtends als ’s avonds goed te reinigen. Het reinigen is een belangrijk onderdeel van je huidverzorging. Daarnaast zul je met dagelijkse reiniging het proces van huidveroudering kunnen helpen vertragen. Sommige reinigingsproducten bevatten bovendien glycolzuur dat een exfoliërende werking heeft; het zorgt ervoor dat oude huidcellen worden verwijderd om weer plaats te maken voor nieuwe.

Reinigingsmelk voor alle huidtypen

Wat is reinigingsmelk? Reinigingsmelk, de naam zegt het al, is een reinigingsproduct met de structuur van melk. Het geeft een fijn, verzachtend gevoel op de huid door de zachte structuur. Reinigingsmelk is vaak prettig om te gebruiken bij een droge huid, omdat het wat dikker is en een crème-achtige structuur heeft. Het laat dan ook geen droge of trekkerige huid achter na het reinigen. Reinigingsmelk is overigens geschikt voor alle huidtypen. Het is in het bijzonder een goede reiniger om te gebruiken bij huidveroudering. Hoe kun je reinigingsmelk gebruiken? Je gebruikt het door een beetje uit te smeren op een wattenschijfje en hiermee zachtjes over de huid te wrijven. Na het gebruik van de reinigingsmelk, spoel je de huid af met water. Probeer bijvoorbeeld de reinigingsmelk van lavera.

Reinigingsfoam voor een schuimende reiniging

Gebruik je graag een reinigingsproduct dat wat luchtiger en minder zwaar aanvoelt op de huid? Dan kun je ook met de reinigingsfoam je gezicht effectief reinigen. Een reinigingsfoam kun je direct op de huid gebruiken. Het schuimende effect geeft bovendien een fijne beleving. Reinigingsfoam bestaat in verschillende soorten dus bepaal aan de hand van de gebruikte ingrediënten welke reinigingsfoam voor jou geschikt is. Zo bestaat er bijvoorbeeld een reinigingsfoam met aloë vera dat geschikt is voor de gevoelige huid. Je hebt maar een paar pompjes reinigingsfoam nodig om de gezichtshuid te reinigen. Vervolgens spoel je het af met water. Gebruik wel altijd een reinigingsfoam op basis van natuurlijke grondstoffen omdat sommige schuimende producten chemische en irriterende stoffen kunnen bevatten. Deze kunnen de natuurlijke huidlaag aantasten.

Reinigingsgel voor de vette huid

Reinigingsgel verschilt ten opzichte van reinigingsmelk en reinigingsfoam omdat het een frisse en verkoelende structuur heeft, zoals de lavera reinigingsgel. Voor welk huidtype is reinigingsgel geschikt? Reinigingsgel is vooral prettig te gebruiken voor de vette huid. Zo is het ook een fijn product voor de getinte huid omdat deze van nature wat vetter is, meer talg produceert en vaak meer last heeft van zweten. Daarnaast raken de poriën van de getinte huid vaak sneller verstopt waardoor bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Reinigingsgel is dan ook goed in staat om talg en zweet op te lossen. Het heeft een zeer reinigende en ontvettende werking.

Micellair water voor een snelle reiniging

Wil je je gezicht snel en goed kunnen reinigen? En zoek je een reinigingsproduct dat geschikt is voor alle huidtypen? Dan is micellair water een geschikt reinigingsproduct voor jou. Het bestaat uit meer dan alleen water, want het bevat namelijk ook essentiële reinigende ingrediënten. Het is wel aan te raden om de huid ook regelmatig te reinigen met een ander reinigingsproduct omdat micellair water geen diep reinigende werking heeft. Gebruik bijvoorbeeld lavera micellair water dat enkel bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Daarnaast voelt dit product heerlijk fris aan op de huid en het is heel geschikt voor zelfs de zeer gevoelige huid.

Reinigingslotion als tweede reinigingsproduct

Een reinigingslotion of een reinigingstonic gebruik je altijd als tweede reinigingsproduct; dus na het gebruik van reinigingsmelk, reinigingsgel of reinigingsfoam. Reinigingslotion zorgt er namelijk voor dat de laatste restjes vuil verwijderd worden. Kies de reinigingslotion die het beste bij jouw huidtype past. Het liefst zonder alcohol, parfum en andere onnatuurlijke toevoegingen. Breng het aan op een wattenschijfje en je zult zien dat je het laatste vuil of de laatste make-up resten nu ook goed hebt verwijderd van je gezicht. Tenslotte zorgt een reinigingslotion of een reinigingstonic voor extra frisheid en het laat de huid hydrateren en kalmeren. Gebruik bijvoorbeeld de Cerave reinigingslotion.

Kortom, er bestaan tegenwoordig vele soorten gezichtsreinigers waardoor het kiezen van het juiste product lastig kan zijn. Kies ten eerste het juiste reinigingsproduct voor jouw huidtype en bepaal vervolgens welke structuur het prettigste aanvoelt op jouw huid. Zo zal de een de dikkere structuur van een reinigingsmelk fijn vinden, terwijl een ander juist van een fris en luchtig product houdt, zoals een reinigingsgel. Kies bij voorkeur voor een product op natuurlijke basis, zoals de reinigingsproducten van lavera. Welk product je ook kiest, door de gezichtshuid dagelijks goed te reinigen, zorg je ervoor dat je er schoon, mooi, en gezond uit blijft zien!

 

 
Auteur: Xandra Dubbeldam, adviseur voeding en gezondheid, afgestudeerd aan de Wageningen University & Research