U bent hier

Hoe gezond is het om biologisch te eten?

biologisch eten

Als je bewust leeft, kies je meestal ook voor biologisch eten. Steeds meer mensen kiezen voor biologische voeding. De redenen hiervoor zijn verschillend. Zo willen we graag bijdragen aan duurzaamheid. Biologisch eten is namelijk een vorm van duurzame voeding. Daarnaast kiezen we voor biologisch eten omdat het gezonder voor ons zou kunnen zijn dan niet-biologische voeding. Maar is biologisch eten gezonder? Wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen van biologisch eten? We vertellen je er meer over in deze blog!

Wat is biologisch eten?

Wanneer is iets biologisch? Biologische voeding kun je herkennen aan het biologische keurmerk dat verplicht is bij biologische certificering. Bij de productie van biologisch eten staan dierenwelzijn, milieu, duurzaamheid en gezondheid voorop. Zo zijn er betere leefomstandigheden voor de dieren en er wordt geen gebruik gemaakt van antibiotica. Daarnaast worden biologische groenten en fruit niet bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Tenslotte is het gebruik van GMO (Genetic Modified Organism) niet toegestaan bij de productie van biologische voeding. 

Hoe gezond is biologisch eten?

Door te kiezen voor biologisch eten, zoals groenten en fruit, voorkom je dat je pesticiden binnenkrijgt omdat deze niet gebruikt mogen worden. Daarnaast vermijd je dat jouw lichaam antibiotica opneemt als je kiest voor biologisch vlees of biologische kip. Bovendien zorg je ervoor dat je geen chemische additieven binnenkrijgt door te kiezen voor biologische bewerkte voeding. Zo wordt er bijvoorbeeld voor biologische kaas geen gebruik gemaakt van chemische kleurstoffen. Door zoveel mogelijk te voorkomen dat je schadelijke stoffen binnenkrijgt, zal het een positieve bijdrage kunnen geven aan jouw immuunsysteem. 

Voordelen biologisch eten

Hoewel de gezondheidseffecten van biologische voeding ten opzichte van reguliere voeding ook afhankelijk zijn van het soort product en het seizoen, zijn er wel een aantal voordelen van biologisch eten te benoemen. Deze voordelen wegen wat ons betreft dan ook op tegen de geringe nadelen van biologisch eten, zoals de hogere prijs. We hebben de voordelen van biologische voeding hierbij voor je op een rij gezet:

  • Geen gifstoffen; door schadelijke stoffen, zoals pesticiden en antibiotica zoveel mogelijk te vermijden, zal dit een positief effect hebben op de hormoonbalans.
  • Minder nitraat; biologische groenten en fruit bevatten in de meeste gevallen minder nitraat dan conventionele groenten en fruit. 
  • Minder kans op een voedselinfectie; dit komt doordat de natuurlijke leefwijze van de dieren zoveel mogelijk wordt behouden waardoor de dieren gezonder zijn. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat de kans op een salmonellabesmetting kleiner is. 
  • Hoger gehalte aan voedingsstoffen; vaak bevatten biologische groenten en fruit meer mineralen, bio-actieve stoffen en vitamine C. Daarnaast kan biologische melk meer goede vetzuren en vitamine E bevatten. Kortom, biologisch eten kan de weerstand ondersteunen door een hoger gehalte aan vitaminen en mineralen. 
  • Pure voeding; daar er bij de biologische productie immers geen gebruik mag worden gemaakt van genetische modificatie, ben je er zeker van dat je met biologische voeding kiest voor puur natuurlijk eten. 
  • Smaakbeleving; er wordt steeds vaker opgemerkt dat biologisch eten meer smaak heeft in vergelijking tot conventionele voeding. Dit zal te wijten zijn aan het feit dat biologische producten op natuurlijke en duurzame wijze geteeld worden.

Kortom, door de voordelen die biologische voeding heeft ten opzichte van conventionele voeding, kunnen we stellen dat biologisch eten gezond voor ons is! Vergeet daarnaast ook niet de positieve effecten van biologische voeding voor de dieren en ons milieu.

 

Auteur: Xandra Dubbeldam, adviseur voeding en gezondheid, afgestudeerd aan de Wageningen University & Research