U bent hier

Waar is vitamine A goed voor

vitamine A

Wist je dat vitamine A verschillende voordelen heeft voor onze gezondheid? Dat vitamine A helpt om normaal te kunnen zien, dat wist je misschien wel. Maar vitamine A doet nog veel meer voor ons. Zo zorgt vitamine A mede voor een goede weerstand. Bovendien is vitamine A voor het behoud van een gezonde huid. Ontdek alle functies van vitamine A in deze blog en doe er ook je voordeel mee!

Wat doet vitamine A voor onze gezondheid?

Vitamine A is de eerste vitamine van het alfabet en is daarmee ook een belangrijke vitamine. Dit zijn de functies van vitamine A voor jouw gezondheid:

Immuunsysteem
Vitamine A zorgt, net als vitamine D en vitamine C, mede voor de normale werking van het immuunsysteem en het ondersteunt de afweer van het lichaam.

Huid
Vitamine A doet ook veel voor de huid. Zo draagt het bij tot de instandhouding van normale huid en slijmvliezen, het helpt bij het gezond houden van de huid en het voedt de huid (van binnenuit).

Gezichtsvermogen
Vitamine A draagt bij tot de instandhouding van de normale vochtbalans van de ogen. Daarnaast is het goed voor het gezichtsvermogen en helpt het om normaal te kunnen zien en om scherp te blijven zien in het donker.

IJzerhuishouding
Vitamine A bevordert de beschikbaarheid van ijzer uit lichaamsvoorraden en is voor het behoud van een goed ijzergehalte in het bloed.

Celdeling
Vitamine A draagt bij aan een normale celdifferentiatie.

Waar zit vitamine A in?

Vitamine A is een vetoplosbare vitamine. Dit betekent dat het vet nodig heeft om goed door het lichaam te kunnen worden opgenomen. Maar waar zit vitamine A in? Vitamine A vind je zowel in dierlijke als in plantaardige producten. Producten van dierlijke afkomst (zoals vlees, vis en zuivel) hebben wel een betere opneembaarheid van vitamine A (ofwel retinol). Een rijke bron van vitamine A is lever of paté. Plantaardige bronnen van vitamine A zijn vooral groene groenten en oranjekleurige groente- en fruitsoorten. Deze bevatten de oranje kleurstof bètacaroteen dat het lichaam kan omzetten naar vitamine A. Zorg ervoor dat je plantaardige producten combineert met een vet, zoals roomboter of een plantaardige olie. 

Wie heeft er meer kans op een tekort?

Ouderen, zwangere vrouwen en kinderen, maar ook mensen die eten volgens veganisme hebben doorgaans meer kans op een vitamine A tekort. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende vitamine A via voeding binnenkrijgt om een tekort voorkomen. Een teveel aan vitamine A komt nauwelijks voor. Voor zwangere vrouwen en kinderen is het wel belangrijk om te zorgen voor een juiste dosering van vitamine A.

 

Auteur: Xandra Dubbeldam, adviseur voeding en gezondheid, afgestudeerd aan de Wageningen University & Research