
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Als je wilt bijdragen aan duurzame ontwikkeling, kun je verschillende dingen doen. Zo kun je zoveel mogelijk voedselverspilling tegengaan of jouw plastic gebruik verminderen. Daarnaast kun je kiezen voor biologische voeding dat voordelen heeft voor ons milieu, maar ook voor de dieren. Kies jij weleens voor biologische producten? Misschien kies je voor biologisch omdat het gezonder voor je is, het meer smaak heeft of omdat je graag kiest voor duurzame voeding. Maar wat betekent biologisch precies? En wanneer is iets biologisch? Wist je dat niet alleen voeding biologisch kan zijn, maar ook andere producten kunnen van biologische afkomst zijn. In deze blog ontdek je meer over de definitie van biologisch.
WAT BETEKENT BIOLOGISCH?
Biologisch eten valt onder duurzame voeding. Tegenwoordig vinden we biologische producten niet alleen in natuurvoedingswinkels, maar ook zijn ze steeds meer verkrijgbaar in de supermarkt. Maar wat is biologisch precies? Biologisch wil zeggen dat het product op een verantwoorde wijze is geproduceerd. Zo wordt er bij biologisch aandacht gegeven aan gezondheid en duurzaamheid. Er wordt rekening gehouden met dierenwelzijn, natuurbescherming en de menselijke gezondheid. In Nederland kun je biologische producten herkennen aan het Europese biologische keurmerk. Daarnaast bestaat er het EKO-keurmerk waarbij de producent nog meer aandacht geeft aan duurzaamheid. Bovendien is er het Demeter keurmerk dat biologisch-dynamische producten garandeert. Dit keurmerk bevat nog extra eisen, zoals op het gebied van dierenwelzijn. Tenslotte bestaan er nog andere duurzaamheidskeurmerken, zoals Fairtrade en Vegan.
BELANGRIJKSTE PIJLERS VAN BIOLOGISCH
Als een product biologisch gecertificeerd is, worden er strenge eisen gesteld op het gebied van de volgende pijlers:
- Dierenwelzijn; dieren leven onder betere omstandigheden. Zo wordt er biologisch voer gegeven aan de dieren en ook hebben de dieren meer ruimte bij de biologische veehouderij. Daarnaast wordt er preventief geen gebruik gemaakt van antibiotica.
- Pesticidengebruik; bij de biologische productie wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Zo blijft de natuurlijke landbouwgrond behouden. Daarnaast is genetische modificatie van gewassen verboden.
- Gezondheid; door biologische groenten en fruit te eten voorkom je dat je resten van pesticiden binnenkrijgt. Daarnaast voorkom je inname van diergeneesmiddelen als je kiest voor biologisch vlees, gevogelte of biologische zuivel.
- Additieven; bij de verwerking van biologische producten wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmatige toevoegingen, zoals smaak-, geur- en kleurstoffen en kunstmatige conserveringsmiddelen.
WELKE BIOLOGISCHE VOEDINGSMIDDELEN ZIJN ER?
- Biologische groenten, fruit en kruiden
- Biologisch vlees, gevogelte en vis
- Biologische zuivel, zoals biologische melk, kaas en boter
- Biologische granen, zoals tarwe, haver, rijst en pasta
- Biologische conserven, zoals peulvruchten
Andere biologische producten
Wist je dat er naast biologische voeding ook andere biologisch gecertificeerde producten bestaan? Dit is bijvoorbeeld biologisch katoen. Bij de productie van reguliere katoenen kleding wordt namelijk veel gebruik gemaakt van pesticiden. Bij biologisch katoen is dit niet het geval en wordt er geproduceerd volgens de eisen van het biologisch keurmerk voor katoen. Daarnaast bestaan er ook biologisch gecertificeerde verzorgingsproducten welke gebruik maken van ingrediënten afkomstig van biologische landbouw. Bovendien bevat biologische huidverzorging geen stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens, dier en milieu.
Kortom, hecht je veel waarde aan duurzaamheid, dierenwelzijn en gezondheid? Kies dan eens vaker voor biologische producten!