U bent hier

Wat doet vitamine D?

vitamine D

Wat doet vitamine D? Vitamine D doet veel meer voor ons dan we misschien denken. Het ondersteunt ten eerste de afweer van het lichaam. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor een normale spierwerking. Wist je bovendien dat vitamine D ook goed is voor het skelet? In deze blog zul je ontdekken waar vitamine D nog meer goed voor is. 

Waar is vitamine D goed voor?

Waar is vitamine D allemaal goed voor? Ontdek hier alle belangrijke functies van vitamine D:

 1. Immuunsysteem
  Vitamine D draagt bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem.
 2. Bloed
  Vitamine D is belangrijk voor het calciumgehalte in het bloed en het draagt bij tot de opname van calcium en fosfor uit de voeding.
 3. Botten
  Vitamine D ondersteunt de botten, het speelt een rol bij de botaanmaak en het is goed voor de kalkhuishouding.
 4. Celdeling
  Vitamine D speelt een rol in het proces van weefselgroei en -ontwikkeling en het is goed voor het celdelingsproces.
 5. Gebit
  Vitamine D is van belang voor het behoud van sterke tanden en een sterk gebit.
 6. Spieren
  Vitamine D draagt bij aan een normale spierwerking en het speelt een rol bij het behouden van soepele spieren.

Hoe werkt vitamine D?

Ons lichaam kan zelf zorgen voor een ‘voorraad’ vitamine D. Het wordt namelijk opgeslagen in onze spieren en ons vetweefsel. Als het lichaam behoefte heeft aan vitamine D dan maakt ons lichaam aanspraak op deze voorraad. Iedereen heeft voldoende vitamine D nodig. Hoeveel vitamine D je precies nodig hebt, is wel per persoon verschillend. Zo kan de een namelijk behoefte hebben aan meer vitamine D dan de ander. Dit zijn met name ouderen, kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een donkere huid. 

Vitamine D zon

Zonlicht zorgt niet alleen voor energie, ontspanning en een beter humeur, maar ook wordt vitamine D in ons lichaam aangemaakt via zonlicht (UV straling). Dit gebeurt voornamelijk via onze ogen. Het is dan ook van belang om dagelijks de zon in te gaan. In de wintermaanden is het in ons land lastiger om voldoende vitamine D aan te kunnen maken middels zonlicht. Het is dan mogelijk om een vitamine D supplement te slikken. Daarnaast krijg je ook vitamine D binnen via voeding, voornamelijk van dierlijke afkomst, zoals vette vis (makreel, sardines en zalm) maar ook vlees, kaas en eieren bevatten vitamine D.


Auteur: Xandra Dubbeldam, adviseur voeding en gezondheid, afgestudeerd aan de Wageningen University & Research